Liselund, det romantiske lystslot med den tilhørende eventyrhave blev anlagt i slutningen af 1700tallet af en fransk adelsmand, Antoine de Bosc de la Calmette, til ære for hans hustru, Lise.
      Lystslottet, som Calmette lod opføre, blev tegnet af en af tidens kendeste landskabsarkitekter, Andreas Kirkerup.
    I de følgende år blev mange træer  fældet for at give plads til en  romantisk have med dekorative og sjældne træer.
Store dele af haven er sidenhen faldet i havet. På en enkelt dag i 1905 forsvandt ikke mindre end fire ha.
     Af de mange bygninger i forskellige stilarter, som Calmette lod opføre, er adskillige også styrtet i havet, men det norske hus, schweizerhytten og det kinesiske lysthus findes stadig.
     Den sidste Calmette, der ejede Liselund, kammerherre Reinhold, havde, meget mod familien ønske, giftet sig med en borgerlig pige, Martha Sabine Mackeprang. Hun var dog af det bedre borgerskab, distriktslægedatter fra Frenderup.
     Reinhold forvaltede ydermere sin arv meget dårligt, og da han døde som 39 årig i 1820, efterlod han sig en meget stor gæld.
     Det var på dette tidspunkt at Liselund kom i Rosenkrantz familiens eje.
     Frederik Raben og hans hustru, Emerantia Rosenkrantz, var nære venner til kammerherre Reinhold og kammerherreinde Martha Sabine, eller tante Calmette, som hun efter-følgende blev kaldt.
     De gav tilsagn om, at kammerherreinden kunne blive boende på Liselund, så længe hun levede og betragte det som sit eget. De havde dog næppe regnet med, at hun ville leve 57 år mere.
     Tante Calmette elskede at omgive sig med hvidt og dyrkede hvide blomster og holdt hvide husdyr, fjerkræ, påfugle og endog en hvis rå.
 Først i 1877 kunne familien Rosenkrantz endelig tage Liselund i besiddelse.
      Hver tirsdag i perioden 1. juni til 24. august guider baron Niels Rosenkrantz besøgende rundt i Liselund park. Denne rundvisning kan varmt anbefales.
Lisehus.jpg
Liselundfrimaerke.jpg
Baron_Liselund.jpg
Ældste og største turistblad for Møn, Bogø og Nyord
Turistbladet MØN   ·    Klekkendevej 13  ·  4792 Askeby  ·  Tlf/Fax 55 81 70 47  ·  info@turistblad.dk