Turistbladet MØN....ældste og største...MØN......VILLA AURORA KUNSTCENTER

Efter mange år i USA vendte antikvitetshandler Chr. Theede tilbage til Danmark og bosatte sig på Møn sidst i 1950’erne. I et tilgroet gartneri med et stort gammelt gulkalket hus ved navn Villa Aurora planlagde han at indrette en gåsefarm.
 Inden han nåede så langt, overtalte en bekendt, maleren Anne Marie Telmanyi (datter af vor kendte komponist Carl Nielsen), ham til at opgive gæssene og i stedet indrette et galleri.
 I 1961 var der fernisering på den første kunstudstilling med Anne Marie Telmanyi som hovedkraft. En radioudsendelse, som blev sendt under titlen “Kunst i Gåsehuset”, gav stedet en flyvende start.
 I 1970 giftede den 71-årige Chr. Theede sig med stumfilmstjernen Asta Nielsen (Die Asta), der på det tidspunkt var 88 år gammel. Hun døde dog kun to år efter. Chr. Theede drev Villa Aurora som et udstillingssted for seriøs dansk og udenlandsk nutidskunst i endnu 15 år, hvor den da 88-årige solgte det til billedkunstneren Knud P. Petersen og hans kone Lis Taarnmark.
 Siden 1988 har mange hundrede forskellige anerkendte danske og udenlandske kunstnere udstillet på Villa Aurora, og langt de fleste danske kunstnere har også udstillet på censurerede udstillinger, bl.a. Charlottenborg og Kunstnernes efterårsudstilling på Den Frie. Knud P. Petersen og Lis Taarnmarks udvælgelseskriterier giver udstillingerne prestige i kunstnerøjne.
 Det to hektar store område, der omgiver kunstcentret, er en smuk naturpark, hvor der ikke har været anvendt kunstgødning eller sprøjtegifte i de sidste 40 år. Fuglene forsyner sig med diverse insekter omkring de mange store frugttræer og sjældne buske eller med regnorme, der myldrer frem ved hvert eneste spadestik. Vinbjergsneglene kravler sindigt rundt i tusindvis, og de grønne frøer kvækker livligt om kap i den tilhørende sø, hvor nattergalenes fortryllende sang kan høres helt frem til efter Sct. Hans, mens får ogg lam græsser fredeligt på græsområderne.
Et sandt paradis, hvor besøgende også kan nyde deres medbragte mad.
Entre: kr. 20, børn gratis.
Turistbladet MØN   ·    Klekkendevej 13  ·  4792 Askeby  ·  Tlf/Fax 55 81 70 47  ·  info@turistblad.dk
forside